CAT netwerkbekabeling aanleg

Een netwerk ingericht voor de gebruiker met hoge verwachtingen werkt alleen optimaal indien er rekening gehouden is met diversen zaken. Snelheden en de grote van datapakketten neemt steeds meer toe. Hierbij dient rekening gehouden te worden met wat je als gebruiker doet en/of je je voorbereidt op de toekomst bij de aanschaf van nieuwe elektronica / streaming apparatuur.

yamaha_musiccast_1
Glasvezel integraties nemen steeds meer toe en veel gebruikers streamen muziek en films binnen een ‘’no-time’’ naar hun apparatuur. Maar zorgt hun binnenhuisbekabeling wel voor de juiste dataoverdracht en kwaliteit?
11164645_806782542724988_3204512459241883665_n
Netwerkkabels zijn in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Basis netwerkkabels worden geleverd met een flexiblekern strengs, en zijn grotendeels vervaardigd uit aluminium of staaldraad met een laagje koper. Voor basis dataverkeer voldoet dit over het algemeen prima.
datanetwerk
 
Goede- tot de beste netwerkkabels zijn ververvaardigd uit hardkern strengs. Een massieve ader zorgt voor minder weerstand waardoor de data moleculen beter getransporteerd kunnen worden. Het verlies van datapakketjes worden hiermee tot het minium gereduceerd.
 
Hardkern netwerkkabels bestaan ook uit diversen geleverde kwaliteiten. Hardkern netwerkkabels zijn in het algemeen vervaardigd met een hoger waarde koper. Of bij uitzondering massief koper met een verzilvert laagje. (uitermate geschikt voor 4K Video en HI-RES audio dataoverdrachten)

AudioQuest CAT6 bekabeling en modulair RJ45 connector verbinding

Hier treft u een overzicht aan over cat-5 en cat-6 bekabeling en wat het verschil is.
 
De bekabeling in een netwerk:

Er zijn allerlei kabels te verkrijgen voor een netwerk, deze worden ingedeeld in categorieën zoals cat 5, cat 6 en cat 7. Het wezenlijke verschil is de snelheid van datadoorvoer en de bescherming tegen storingen. Er wordt geadviseerd een maximale lengte te hanteren tot 100 meter, maar je zou – theoretisch – kunnen rekken tot 220 meter. Cat 6 versnelt de dataoverdracht aanzienlijk vanwege de bandbreedte.
Bandbreedte is vergelijkbaar met een weg:
“100 auto’s (100MHz) moeten achter elkaar aanrijden, dit is een lange stoet en duurt erg lang. Als we er een weg bij naast leggen hoeven er nog maar 50 auto’s (200 MHz) achter elkaar aan te rijden. Plakken we er een inhaalstrook bij (250 MHz), nog maar 40…”
 
Overzicht:
• Cat 3: 10 Mbit/s / 16 MHz
• Cat 4: 16 Mbit/s / 20 MHz
• Cat 5: 100-155 Mbit/s / 100MHz
• Cat 5E: 1000 Mbit/s / 100 Mhz
• Cat 6: 1000 Mbit/s / 250 MHz
• Cat 6A: 1000 Mbit/s / 500 MHz
• Cat 7: 10.000 Mbit/s / 600 MHz
• Cat 7A: 10 Gbit/s / 1000 MHz
 
Fouten in het netwerk:
Door verbeterde transmissie-snelheden en onderdrukking van systeemruis zullen netwerken met Cat 6 of Cat 6A bekabeling minder fouten ondervinden dan in een Cat 5E omgeving. Cat 5E voldoet voor 1Gb netwerkwerken over het algemeen prima. Cat 6 heeft een veel grotere betrouwbaarheid dan Cat 5E, mede vanwege transmissies die opnieuw moeten plaatsvinden en minimalisering van corrupte en verloren data-pakketjes (packetloss).
 
Cat7 is nog een striktere specificatie tegen ‘crosstalk’ en ruis dan Cat6 en is backwards-compatible met Cat 6 en Cat 5.
“Nog steeds wordt aangenomen dat een netwerk 100% perfect is, maar niets is minder waar; tijdens data-overdrachten treed regelmatig verlies of corruptie op. Zelfs met de modernste technieken treed er wel eens een breuk in de chaos op en verliest u een bitje.”
Een controlebitje – ook wel pariteitsbit – geeft aan hoe groot een bestand zou moeten zijn, indien de controle niet klopt moeten de communicerende netwerkkaarten weer heen-en-weer ‘praten’ om de fout te herstellen. Iedere vorm van extra communicatie in het netwerk werkt vertragend en moet tot een minimum gereduceerd worden. Doordat Cat 6 data-overdachten beter beschermd worden zullen er minder bits verloren gaan en er sneller gecommuniceerd worden.
 
Netwerken:
Cat 6 bekabeling is backwards compatible met Cat 5, Cat 5E en Cat 3 en kan geplaatst worden in de volgende netwerken:
• 10BASE-T
• 100BASE-TX (Fast Ethernet)
• 1000BASE-T / 1000BASE-TX (Gigabit Ethernet)
• 10GBASE-T (10-Gigabit Ethernet)
 
Cat 7a bekabeling is geschikt voor 40 Gigabit Ethernet (40GBASE-T) netwerken met kabellengtes tot aan 50 meter gegarandeerd en 100 Gigabit Ethernet (100GBASE-T) tot 15 meter.
 
Handig om te weten:
• Probeer zoveel mogelijk bij één merk te blijven en gebruik uitsluitend hardkern netwerkkabels bij custom made aanleg.
• Hanteer het liefst afstanden tot 55 meter om het netwerk optimaal te houden en plaats eventueel versterkers of netwerk-switches.
• Denk aan Layers zoals van Switch naar Switch, van computer naar computer dat de netwerkkabel en patch verschillen
• Laat interne bekabeling, vanaf een patch of meterkast aanleggen door een gecertificeerd monteur die goed controleert en meet of de kabel werkt. 
• Cat 7 kan lengtes aan tot 100 meter, 70 gegarandeerd.
• Naast de reguliere RJ-45 GG45 connectoren (ook wel 8P8C) kan Cat7 ook op TERA connectoren aangesloten worden.
 
Meer weten over het aanleggen van netwerkbekabeling voor uw Glasvezel pakket, HI-RES – 4K audio/video – gaming of andere domotica integratie, neem vrijblijvend contact met ons op of stuur een e-mail met uw installatie vragen.
RJ45_tang_basic_aansluiting
 
OPTIMIZER.CO
Netwerk optimalisatie & entertainment innovatie
 
E-Mail: info@optimizer.co.nl
On-route: +31624884510
Kantoor: 0174-768333
Check ook onze Facebookpagina en maak kennis met de mogelijkheden en ideeen:
OPTIMIZER.CO gecertificeerd Preferred Partner Caiway Glasvezel aanvraag / pakket installatie en service monteur: