Is Glasvezel de toekomst?

Glasvezel, dat staat toch nog in de kinderschoenen? Nee hoor, maar het is wel jong van stof….

In Nederland kwam de eerste glasvezelverbinding al in 1979, dit was een telefoonverbinding tussen Helmond en Eindhoven.

Wat is Glasvezel dan precies?
Glasvezelkabels zijn dus zoals de naam al zegt, gemaakt van glas. Dit glas wordt gemaakt van de grondstof zand. Hiervan worden dan glasvezels van gemaakt, dit zijn haardunne, buigzame vezeltjes van glas. Als deze gemengd worden met hars of lijm kunnen miljoenen van zulke draden (vezels) samengevoegd worden. Dit is dan een zeer sterk en bruikbaar materiaal.
Een kabel bestaat uit een kern, een mantel (cladding) en een beschermende laag hieromheen. Kern en cladding zijn beide van glas gemaakt.

Bizar, en kan daar signaal over?

Glasvezel wordt onder meer toegepast in data- en telecommunicatie, waarbij licht wordt gestuurd door vezels van optisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren. Doordat het licht in de glasvezel een bijzonder kleine hoek met de buitenkant van de vezel maakt is reflectie gegarandeerd en blijft het licht in de vezel door interne reflectie.

Glasvezel is gebaseerd op licht, en niets is sneller dan het licht.

Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort.

Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap middels Morse, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt bit-rate genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconden.

Hoe snel is dan mijn Glasvezelverbinding?
Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller als ISDN) is het mogelijk om in een seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen.
Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

Wat zijn de voordelen dan van Glasvezel voor mij?

Het gebruik van glasvezel heeft de volgende voordelen:

-De transmissie snelheid is heel hoog. Licht plant zich voor met een snelheid van 3.108 m/s. Niets is stabieler en sneller.
-Grote bandbreedte voor de toekomst
-Nihil verliezen (demping)
-Ongevoelig voor externe stoorsignalen zoals blikseminslag, hoogspanning of radio frequente signalen (magnetische straling)
-Kan een grote afstand overbruggen, zo’n 3 tot 5 km zonder versterking
-Glasvezel wordt gemaakt uit zand, dat volop beschikbaar is, dit in tegenstelling tot koper dat schaars wordt
-Glasvezelkabels zijn dun en licht en zijn hierdoor gemakkelijk te leggen, of door een buis heen te blazen
-Veiligheid is ook een groot voordeel van optische transmissie. Het is niet mogelijk om de informatiestroom af te tappen. Doordat de signalen niet onderschept kunnen worden, maakt deze methode uitermate geschikt voor projecten waar hoge veiligheidseisen vereist zijn.

De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot een Multimode en Single-mode vezel.

Hoe groot is een Glasvezel buis/leiding?
Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 a 250 Micron. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn.
(1 Micron is een miljoenste van een meter)

Glasvezel heeft nihil problemen en kent geen interferentie of verliezen in dataoverdracht. Dit is niet alleen herkenbaar in de snelle verwerking van down/upload maar ook in de precisie van beeldkwaliteit (film/VOD) en HI-RES audio (muziek streamen) en natuurlijk ultiem gamen!.

Omdat wij de toekomst zien in Glasvezeltechnologie gaan wij een *Custom made Glasvezel INHOME oplossing aanbieden.

Het betekent een ultradunne glasvezel door je elektra leiding waarover je o.a. IPTV/Internet/Telefonie kunt sturen, i.p.v. dikke (afgeschermde) UTP / CAT kabels door je leidingen!

Hoe fijn is het dat je extreem snel, storingvrij en betrouwbaar jouw verbinding door je huis kunt leiden?

Het verlies over 1 Kilometer is slechts 0,16 dB/km, laat staan bij jou thuis of op kantoor !

Coming soon….!

*In ontwikkeling/test zijn nu de modules van Glasvezel naar UTP…..

Houd onze pagina in de gaten ”met meer over Glasvezel in huis”…!

Alvast meer weten?

OPTIMIZER.CO
Netwerk optimalisatie & entertainment design

OPTIMIZER.CO Partner Caiway Preferred Glasvezel aanvraag, aansluiten en gecertificeerde aanleg van internet en IPTV bekabelingen.

Tel Nr. 0174-768333
website www.optimizer.co.nl