AC router presteert op Glasvezel

Er zijn heel wat verschillende router-standaarden, die van slecht tot weergaloos goed presteren in zowel bedraad als in draadloos WiFi bereik. Maar welke connectie past het beste bij uw PC apparatuur en/of biedt de beste stabiliteit voor uw woning/bedrijf? Dat blijft voor velen vaak de vraag.

Wij testen al jarenlang vele merken/soorten/types en weten precies wat wel of juist niet presteert en matcht. Wij krijgen vaak de vraag: “wat matcht het beste met mijn Android of Apple of Windows apparatuur? ”Ik heb maar een paar apparaten, maakt een router dan zoveel verschil”?

Wij willen dit allemaal weten voordat we het u aanbevelen en u hierin raad geven. We houden niet voor niets op de voet bij welke typen routers er zijn en welke eraan komen, en wat voor het beste WiFi bereik bij u thuis zorgt. Het is namelijk afhankelijk van vele factoren en van de interacties hiertussen. Wat wij steeds meer tegenkomen zijn mensen die op de eerste verdieping van hun woning een aluminium ondervloer onder het laminaat leggen. We horen u al denken…. Ja, dit zorgt bv al voor een ”schild” en laat de Wifi signalen moeilijk door.

Enfin, wij hebben ook hiervoor degelijke oplossingen. Onderstaand leggen wij uit waar u op kunt letten en bieden hierin mogelijke en geschikte router/kabel-integratie oplossingen.

img20120830205348

Welke internetaansluitingen zijn er?

Providers bieden allerlei all-in-one pakketten aan met een modem/router/TV functie etc. Andere providers hebben alleen een modem en daarop kun je zelf een losse router/apparatuur configureren.

Er zijn talloze mogelijkheden om een geschikt netwerk met een provider op te bouwen d.m.v. een telefoonverbinding of een coax-aansluiting. Of je maakt de beste keuze voor een onafhankelijke, stabiele en snelste verbinding via een Glasvezelaansluiting. De aansluiting via een provider wordt veelal aangeboden d.m.v. een ”Alles-in-1 pakket”. Dit pakt vaak voordeliger uit dan verschillende losse maandabonnementen via verschillende providers. De laatste optie via een Glasvezelmodem met losse netwerkapparatuur is het meest flexibel voor de toekomst.

Mits je alles exact en zuiver configureert, behaal je te allen tijde de volledige snelheid wat tevens het veiligste systeem oplevert. Voorop staat wel dat je wel de juiste kennis in huis moet hebben hoe je dit het beste kunt configureren.

Hieronder geven we enkele tips & tricks. Het is wel van groot belang dat je bij de aanschaf van dit soort Glasvezel materiaal/technologie ook kijkt naar de geschikte kabels, connectoren en apparatuur. Anders gaat dit ten koste van de stabiliteit.

Hoe bouw je een betrouwbare netwerkverbinding?

Wij opperen hier onze voorkeur met de optie via Glasvezel. Hierin zijn een aantal providers actief.

De voordelen van Glasvezel zijn: toekomstgericht, betrouwbaar, ontlast vaak een aangrenzend Coax en telefonie netwerk, heeft geen last van warmte- kou weersinvloeden, ondervindt geen invloed van 4G of andere kabel-instraling. Glasvezel kent een maximaal verlies van slechts 0,009% in down- en uploadsnelheid van provider tot aan je woning!

Het nadeel kan zijn dat ergens in-home apparatuur-kabels geschikt gemaakt moeten worden voor de extreem hogere snelheden en dat vraagt om extra investeringen.

Bij bv provider Caiway krijg je de keus van een alles-in-1 pakket dat enkel met 1 Glasvezelmodem aangeboden wordt. Dit modem verzorgt je internet, IPTV (TV kijken via glasvezel) en telefonie (ook VOIP) diensten. Bij alleen Glasvezelinternet en telefonie blijft je coax-signaal kosteloos behouden. (indien aanwezig)

Op dit Glasvezelmodem sluit je je eigen PC, telefoon, TV (glasvezel IPTV) en DECT telefoonset aan. Alle onderdelen werken d.m.v. onafhankelijke netwerkbekabeling. Vanaf het modem gaan netwerkkabels (minimaal categorie CAT5e of hoger) naar de betreffende decoders/TV’s en PC’s, telefoonset (netwerkkabels hebben ook nog bepaalde eigenschappen die je audio/video/streaming kwaliteit naar een hoger level kan brengen.)

Wij hanteren de hoogste kwaliteitsstandaard en installeren uitsluitend netwerkkabels van hardkernkoper.

Inhuis situatie

Welke WiFi-router is dan het beste voor Glasvezel?

Laten we even beginnen met wat een router t.b.v. het Glasvezelmodem inhoudt en doet.

Het modem maakt verbinding met de provider d.m.v. Fiberkabel. Deze hoofdaansluiting van Glasvezel wordt door de provider bij voorkeur, volgens NEN-norm, in de meterkast afgemonteerd in een FTU kastje waarop je het modem d.m.v. de Fiberkabel aansluit.

Veel gezinnen hebben meerdere apparaten zoals PC, tablet, telefoon en Smartphone in huis die van begane grond tot zolder connectie willen maken met het internet. Maar steeds meer apparaten ”connecten” ook met elkaar. Denk daarbij aan bediening van bv een muziekstreaming systeem of om bv je printer een opdracht te geven via WiFi.

Om meerdere apparaten te laten ”connecten” is een router noodzakelijk welke wordt gekoppeld aan de netwerkpoort op het modem. Een router zorgt voor de uitbreiding van internetverbindingen (b.v. VPN) t.o.v. het modem. Een router regelt al de in- en uitgaande post. Oftewel, je wilt bestanden ontvangen en versturen via het internet of het interne netwerk, pagina’s opvragen of b.v. een mail versturen/ophalen, muziek of films downloaden. Dit wordt dus allemaal door je router verzorgd. Ook een printopdracht naar een netwerk printer wordt door deze router beheerd.

Op een gemiddelde klasse router kun je ca. 100 apparaten aansluiten (Bij duurdere routers neemt dit aantal toe). Dit gaat d.m.v. IP-adressen. Dit is een uniek adres voor elke internet aansluiting, die hun weg over de snelweg vinden en invoegend als pakketjes naar het modem van je provider. Een router heeft naast 1 WAN poort (dit is de poort die aangesloten zit naar je provider) ook minimaal 2 LAN (meeste hebben er 4) netwerkpoorten. Naast een bedrade oplossing heeft een router ook vaak de optie om dit draadloos te doen. Dit noemen we ”WiFi of wireless” (geen draad). Een router moet dus heel slim zijn om de doorstroming goed te laten verlopen want in de lucht kunnen datapakketjes verloren gaan.

Wat is WiFi?

WiFi is een vorm/soort van radiogolf die door de lucht jouw post ontvangt en verstuurt. Het is van groot belang dat dit snel, veilig en secuur wordt afgehandeld door een router, anders vallen gegevens weg en is de uitvalkans groot. Een router is hét ”hart” van je netwerk installatie, om al je netwerkapparaten te verbinden en/of met elkaar te laten communiceren.

Dit noemen we het ”fundament” tussen jouw apparatuur en de provider welk zorgt dat alle data/verkeer juist aankomt op zijn bestemming. Wij kunnen niet genoeg benadrukken om niet te bezuinigen op een ”router-hart”.

01_All_Boxes

Zijn er veel soorten WiFi routers?

Ja, er zijn zeker allerlei soorten routers maar ook kwaliteiten. Op dit moment is de meest bekende de Wireless N- router. Vaak staat er op de verpakkingsdoos wat je in handen hebt. Bijvoorbeeld ” 1Gb router N-900”. – Deze router is dan geschikt voor 1Gb bedraad netwerk en kan maximaal 450 Mb snelheid per frequentie band over WiFi transporteren (mits het volledige 1Gb signaal aangeboden wordt vanuit de provider/modem. (De N- router ook wel IEEE 802.11n is de opvolger van de verouderde A-, B- en G- WiFi).

De meeste N-routers halen een theoretische maximale snelheid van 300 Mbit/s (37,5 Megabyte per seconde), al zijn er ook steeds meer routers die 450 Mbit/s ondersteunen zoals hierboven geschreven. Als voorbeeld is een N-300 router bijvoorbeeld niet geschikt voor WiFi snelheden boven de 150 Mbit/s. (N-300 gedeeld door 2. Draadloos 2,4Ghz en Draadloos 5Ghz, bedraad is Full-duplex). Hierbij bestaan er ook nog (in mindere aantallen) WiFi routers die deze 5GHz bandbreedte niet hebben. Let er daarom goed op dat u een Dual band WiFi router aanschaf

De snelste WiFi-standaard is 802.11ac, beter bekend als wireless AC. Met een wireless AC-router kun je een maximale snelheid van 1300 Mbps halen. Een wireless AC-router is dus bijna 3 keer zo snel als een wireless N-router. Wireless N en wireless AC wordt uitgezonden over bepaalde radiofrequenties in de 2.4 GHz- en/of 5 GHz-band. Wireless AC werkt alleen op de 5GHz-band, waardoor de maximale snelheid op de 2,4GHz-band 450 Mbit/s via wireless N is. AC routers zijn vaak herkenbaar aan 3 of meer uitstekende antennes voor meer band-bereikbaarheid-breedte.

all-3-routers-close-up

Wat is het slimste om als router te kiezen?

Vooralsnog zit je voor nu eigenlijk best safe met een N-900 router maar is het een aanbeveling om bij snelheden boven de 500Mbit/s (b.v. Caiway G500) je infrastructuur met het oog op de toekomstige ontwikkelingen te upgraden naar een AC router. Niet alleen presteert een AC router beter in WiFi snelheden maar vaak is het ”inwendige router computertje” preciezer in het berekenen van zwaarder bedraad en wireless connectie verkeer. In aanschaf scheelt het soms maar een paar tientjes.

Aangezien we steeds meer van film/VOD en muziek streaming gebruik maken en hiervoor meer snelheid eisen, zal je van een AC router zeker meer profijt hebben. Houd er wel rekening mee dat je PC en aangrenzende device wel het AC protocol en/of netwerkkaart on-board moet hebben voor draadloze AC plezier.

Voor meer WiFi dekking maken wij gebruik van kwaliteits-accespoints/extenders van Cisco, Asus en Huawei. Voor een exacte configuratie komen wij graag bij u op locatie inmeten. Indien u bij ons een Caiway Glasvezel alles-in-1 én installatiepakket bestelt, krijgt u een fikse korting op de totaal-integratie.

Asus_RT-AC56U_wifi

Wilt u weten welke infrastructuur het beste bij uw situatie past, neem dan gerust contact met ons op. Wij leggen u graag in Jip-en-Janneke taal uit wat wij voor u kunnen betekenen en wat het beste bij uw levensstijl past.

 

OPTIMIZER.CO.NL
Tel Nr. 0174-768333
E-Mail: info@optimizer.co.nl

(OPTIMIZER.CO official 24/7 installatieservice & partner Caiway Diensten BV en Gold partner van Asus producten)

Nieuw ons merk OPTIFI custom made WiFi en netwerk elektronica oplossingen. Hotitem – ” OPTIFI WIDE Area-2 ” voor WiFi in de woonkamer, tuin tot zolder met gegarandeerde dekking. ( € 549,- all-in compleet en géén kabels nodig! ) 

Mogelijk interessant voor u als u nog geen Glasvezelaansluiting heeft? Extra installatie en AC router optimalisatie voordeel:

Custom made Glasvezel service